De Gezondheidsraad

Veel mensen weten wel hoe je gezond moet leven, maar doe het maar eens. Er zijn veel adviezen over gezonde voeding en beweging, maar welke moet je geloven? Welke zijn passend in je leven? Vaak proberen mensen diverse diëten uit of gaan naar een sportcentrum. Het kan lastig zijn dat vol te houden. Het is niet gemakkelijk je leefstijl te veranderen.

Wat is De Gezondheidsraad?

 • De Gezondheidsraad is een onderdeel van het project ‘Gezond in…Heemskerk.’
 • De Gezondheidsraad bestaat uit inwoners van Heemskerk die streven naar een meer gezond en gelukkig leven.
 • Wanneer je deelneemt aan de gezondheidsraad, ben je automatisch ook raadslid. Iedereen weet wel iets wat helpt je leven gezonder en gelukkiger te maken. Dit wordt onderling uitgewisseld. Wanneer de  Gezondheidsraad  een thema bespreekt, waar we meer over willen weten, is dat een onderwerp voor een workshop. Een deskundige wordt uitgenodigd , bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtiste, sociaal werker of sportcoach, om de workshop te geven.
 • De leden van de Gezondheidsraad organiseren samen de workshops.
 • De Gezondheidsraad kan meer leden gebruiken. Hoe meer leden, hoe meer ideeën.

Voor wie

 • Met gezondheid bezig is en graag ideeën uit wil wisselen en soms een steun in de rug kan gebruiken.
 • Meer succes hoopt te hebben, door het samen te doen.
 • Die het leuk vindt na te denken over thema’s die met gezondheid en geluk te maken hebben en deze samen vorm te geven.

Programma

 

Workshop ‘Alcohol gezond?’

woensdag 20 juni van 10.00-11.30 uur

De vakantie staat weer voor de deur. Tijd om lekker te ontspannen, op vakantie te gaan en lekker te eten met een glaasje wijn of bier. Want één glas alcohol per dag is tenslotte gezond. Of is dat niet zo?

Omdat over alcoholgebruik vaak vragen zijn organiseert de Gezondheidsraad deze workshop die door Marijke van Zijl, preventiemedewerker van de Brijder Verslavingszorg, verzorgd wordt.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:Kun je verstandig met alcoholgebruik omgaan? Is het ongezellig om niet te drinken? Cijfers over alcoholgebruik in Nederland. Wat zijn de nieuwste inzichten? Wat als je je zorgen maakt om iemand uit je gezin of omgeving? Wanneer ben je nu verslaafd? Wat is een verslaving? Hoe kun je deze aanpakken of voorkomen?

Tijdens en na de workshop is er gelegenheid om vragen te stellen.

 

 • Cursus Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn!

Gratis 2 daagse cursus over gezond, lekker en betaalbaar eten op maandag 28 mei en maandag 18 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Gezond en lekker eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar soms is dat best lastig. Want hoe houdt u het betaalbaar, zeker als u moet rondkomen met een kleine beurs? De cursus ‘Gezonde voeding hoeft niet duur te zijnhelpt u daarbij! Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen, die moeten rondkomen met weinig geld, maar ook voor mensen, die graag meer willen weten over gezonde en goedkope voeding

Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten van 2 uur. Er worden veel praktische tips gegeven over het besparen op boodschappen, betaalbare keuzes en een gezond dagmenu. Ook wordt er informatie gegeven over etiketten lezen en producten vergelijken en er wordt een smaaktest gedaan.

De cursus wordt gegeven door Constance Delmte, diëtist bij ViVa! Zorggroep in samenwerking met Gezondheidscentrum Broekpolder en Socius. De cursus vindt plaats in het kader van de Gezondheidsraad.In de Gezondheidsraad worden allerlei onderwerpen behandeld om een gezonder en gelukkiger leven te stimuleren.Deelname aan deze cursus is gratis.

Data en locatie De cursusdata zijn maandag 28 mei en maandag 18 juni. We starten om 14.00 uur en eindigen om 16.00 uur.

Locatie: Gezondheidscentrum Broekpolder, Steenhouwerskwartier 29, 1967 KD Heemskerk

Meedoen aan de cursus of meer informatie?Indien u wilt deelnemen aan deze cursus, kunt u zich aanmelden bij Hansje Veen van Socius door een mail te sturen naar: hveen@socius-md.nl onder vermelding van cursus Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn. Ook kunt u met haar contact opnemen voor meer informatie via 088 – 887 6900.

 

Verslag van Workshop Depressief en dan….? 

Op woensdag 18 april hebben wij een interessante workshop gevolgd gepresenteerd door Angelique Huiberts, preventiemedewerker van Indigo. Zij geeft informatie over:
– Wat is een depressie, wat zijn de klachten of symptomen?
– Wat kun je er aan doen, kun je het voorkomen, wat is de         behandeling en hoe zit het met medicijnen?
– Hoe moet je omgaan met een naaste die depressieve klachten heeft?

De website www.nvvp.net is interessant om meer informatie over depressie te vinden. Ook de film I had a black dog https://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc, geeft goed weer hoe het is om een depressie te hebben en wat je ertegen kan doen.

 • De Gezondheidsraad komt op woensdagen van 10.00-11.30 uur weer bij elkaar op  16 mei en 20 juni.

 

De thema’s die nader ingevuld worden zijn:

     • Klachten tegen zorgverleners.
     • Positieve gezondheid.
     • Bewegen voor iedereen.
     • Is alcohol gezond?
     • Een goed gesprek met de dokter.
     • Omgaan met stress.

Aanmelden

Iedereen kan binnenlopen, maar bij voorkeur opgeven via
hveen@socius-md.nl,
of bel 088 – 88 76 900

Socius-md, Burgemeester Nielenplein 6 in Heemskerk

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de gezondheidsraad of aan de workshops.