De Krachtcentrale

Voor wie

De krachtcentrale is een cursus voor mensen met verschillende problemen. Zoals net gescheiden zijn, relatieproblemen, problemen op het werk, zich eenzaam voelen, onzeker weinig zelfvertrouwen hebben, moeizaam contact met anderen, de kinderen of met ouders. De cursus is voor iedereen die samen met anderen aan zijn of haar situatie wil werken.

Contact
Wij leven meestal in bepaalde patronen. We kennen mensen om ons heen waarmee wij ons dagelijks leven, of bepaalde activiteiten delen. Wanneer er veranderingen in ons leven zijn, bijvoorbeeld verlies van werk of gezondheid, een burn-out krijgen, een scheiding, een verhuizing dan werken de oude patronen niet meer. De kunst is nieuwe patronen te ontwikkelen om weer een nieuwe draai aan je leven te geven. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Soms kan je daarbij een steun in de rug gebruiken.

Opbouw cursus

De cursus bestaat uit 5-6 bijeenkomsten.

In de 1e bijeenkomst zullen we kennismaken en van elkaar horen wat ieders probleem is en vooral wat we willen bereiken. Wat zou u willen dat er na deze cursus veranderd is. Hoe zou u anders met de dingen om willen gaan.

Op basis van deze inventarisatie en wat er op dat moment speelt, maken de begeleiders een invulling voor cursus.

Daarna gaan we aan de slag. In de laatste bijeenkomst kijken wij hoever ieder gekomen is, of het zo voldoende is of deelnemers nog eens 5 keer mee willen doen.

Werkwijze

Hoe gaan wij aan de slag. Dat doen wij door:shutterstock_21369358

  • Met elkaar zaken te bespreken of te vertellen hoe dingen gegaan zijn en wat er nu speelt. Bijvoorbeeld in een groepsgesprek of we maken een rondje waar ieder aan de beurt komt, soms in kleine groepjes.
  • Dat kan over van alles gaan, assertiviteit, rouwen, opvoeden een methode om minder te piekeren. Een theorie geeft vaak een nieuwe kijk op de zaak, een manier om anders met zaken om te gaan.
  • Je kan veel over problemen praten. Wanneer we oefeningen doen dan beleven we de problemen meer, waardoor deze vaak duidelijker worden en oplossingen daardoor ook.

ZRM

Wanneer de vraag van de deelnemers er zich toe leent wordt in Velsen de ZRM methode gebruikt. Deze methode is ontwikkeld en uitgebreid getest in Zwitserland. De ZRM gaat er van uit dat ieder in zichzelf bronnen heeft om je krachtiger te voelen of meer rust of zelfvertrouwen te hebben. In lastige situaties kan een beeld, een zin of een beweging je helpen die bron weer te voelen, je meer zelfvertrouwen geven, de rust jezelf te kunnen zijn of de kracht de situatie aan te pakken.

Deze cursus bestaat uit een hele dag waarbij deze methode eigen wordt gemaakt. In de bijeenkomsten daarna wordt vooral geoefend, met situaties uit de dagelijkse praktijk.

Wanneer en waar wordt deze cursus gegeven?


Een paar voorbeelden.

Anja is net gescheiden. Er moeten een hoop zaken geregeld worden. Ze vindt dat moeilijk, met name ...
Mathijs zit midden in een scheiding. Zijn vrouw is met de kinderen naar een andere plaatst verhuist. Gelukkig is er nu wel een omgangsregeling, maar hij is bang...
Janneke heeft drie kinderen en 4 kleinkinderen. Haar man is 5 jaar geleden overleden. Haar kinderen hebben haar veel gesteund...
Bas is overwerkt, hij zegt snel overal ja op. Op zijn werk maar ook...
Janneke en Bas oefenen met elkaar, voor Bas om grenzen aan te geven en voor Janneke op een andere manier contact met je dochter te hebben, maar

Wanneer mensen met elkaar hun problemen bespreken zullen er verschillen en overeenkomsten zijn. Het is prettig te merken dat meer mensen met problemen worstelen, je bent dan niet de enige. Mensen hebben elkaar vaak veel te bieden, soms kan de een goed met bepaalde situaties omgaan waar de ander juist problemen mee heeft.


Uitspraken cliënten:

“In het begin vond ik het best eng om naar zo’n cursus te gaan, in een groep met anderen. Maar uiteindelijk viel het best mee. Je wordt snel op je gemak gesteld en juist met anderen praten die in eenzelfde situatie zitten vond ik heel prettig.”

“Door de scheiding zat ik niet lekker in mijn vel. Het was goed om wat je meemaakt met anderen te delen. Nu de cursus afgelopen is hebben we nog regelmatig contact. We hebben een soort eetclubje met elkaar.”

“Door in de cursus te kunnen vertellen waar ik mee zat, nam ik mezelf meer serieus. Het was alsof ik meer recht van spreken had, ik mocht last hebben van dingen en er wat aan doen.”

“Vooral door de oefeningen heb ik veel geleerd. Ik voel mij nu veel sterker in mijn schoenen staan.”