De Krachtcentrale

Voor wie
De Krachtcentrale is een cursus voor mensen met verschillende problemen. Zoals net gescheiden zijn, relatieproblemen, problemen op het werk, eenzaamheid, onzekerheid, weinig zelfvertrouwen hebben, moeizaam contact met anderen, de kinderen of met ouders. De cursus is voor iedereen die samen met anderen aan zijn of haar situatie wil werken.

Contact
Wij leven meestal in bepaalde patronen. We kennen mensen om ons heen waarmee wij ons dagelijks leven of bepaalde activiteiten delen. Wanneer er veranderingen in ons leven zijn, bijvoorbeeld verlies van werk of gezondheid, een burn-out krijgen, een scheiding, een verhuizing dan werken de oude patronen niet meer. De kunst is nieuwe patronen te ontwikkelen om weer een nieuwe draai aan je leven te geven. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Soms kan je daarbij een steun in de rug gebruiken.

Opbouw cursus
De cursus bestaat uit 5-6 bijeenkomsten.

In de 1e bijeenkomst zullen we kennismaken en van elkaar horen wat ieders probleem is en vooral wat we willen bereiken. Wat zou u willen dat er na deze cursus veranderd is. Hoe zou u anders met de dingen om willen gaan.

Op basis van deze inventarisatie en wat er op dat moment speelt, maken de begeleiders een invulling voor cursus.

Daarna gaan we aan de slag. In de laatste bijeenkomst kijken wij hoever ieder gekomen is, of het zo voldoende is of deelnemers nog eens 5 keer mee willen doen.

Werkwijze
Hoe gaan wij aan de slag. Dat doen wij door:shutterstock_21369358

  • Met elkaar zaken te bespreken of te vertellen hoe dingen gegaan zijn en wat er nu speelt. Bijvoorbeeld in een groepsgesprek of we maken een rondje waar ieder aan de beurt komt, soms in kleine groepjes.
  • Dat kan over van alles gaan, assertiviteit, rouwen, opvoeden een methode om minder te piekeren. Een theorie geeft vaak een nieuwe kijk op de zaak, een manier om anders met zaken om te gaan.
  • Je kan veel over problemen praten. Wanneer we oefeningen doen dan beleven we de problemen meer, waardoor deze vaak duidelijker worden en oplossingen daardoor ook.

Wanneer en waar wordt deze cursus gegeven?


Een paar voorbeelden.

Anja is net gescheiden. Er moeten een hoop zaken geregeld worden. Ze vindt dat moeilijk, met name ...

Anja is net gescheiden. Er moeten een hoop zaken geregeld worden. Ze vindt dat moeilijk, met name om er alleen voor te staan. Het contact met haar ex-man loopt niet goed. Er is zoveel gebeurd waar ze graag over wil praten. Ze wil handvatten hoe met de situatie om te gaan. Meer deelnemers in de cursus zijn aan het scheiden of al langer gescheiden. Zij begrijpen heel goed wat Anja meemaakt. Door het begrip en tips voelt zij zich sterker. Door te oefenen kan zij ook beter haar grenzen aangeven met name naar haar ex-man.

Mathijs zit midden in een scheiding. Zijn vrouw is met de kinderen naar een andere plaatst verhuist. Gelukkig is er nu wel een omgangsregeling, maar hij is bang...

Mathijs zit midden in een scheiding. Zijn vrouw is met de kinderen naar een andere plaats verhuisd. Gelukkig is er nu wel een omgangsregeling, maar hij is bang dat hij steeds minder contact met zijn kinderen heeft. Hij staat er daarom op dat de schoolkeuze voor de school van zijn oudste kind in de plaats is waar hij woont. Katja herkent de strijd waar Mathijs in zit. Zij is al wat langer gescheiden en zij raadt hem af zo op zijn strepen te staan.

Janneke heeft drie kinderen en 4 kleinkinderen. Haar man is 5 jaar geleden overleden. Haar kinderen hebben haar veel gesteund...

Janneke heeft drie kinderen en 4 kleinkinderen. Haar man is 5 jaar geleden overleden. Haar kinderen hebben haar veel gesteund na het overlijden van haar man. Maar met een van haar dochters heeft zij nu al 2 jaar ruzie. Zij vindt dat heel moeilijk. Ze wil haar dochter en kleinkinderen vaak zien en een goed contact met ze hebben. Haar dochter wil veel minder vaak en heeft het contact nu verbroken. Ze mist ze vreselijk en voelt zich in de steek gelaten.

Bas is overwerkt, hij zegt snel overal ja op. Op zijn werk maar ook...

Bas is overwerkt, hij zegt snel overal ja op. Op zijn werk maar ook thuis en naar zijn moeder. Die wil dat hij elk weekend langskomt. Bas is erg moe en wil rust.

Janneke en Bas oefenen met elkaar, voor Bas om grenzen aan te geven en voor Janneke op een andere manier contact met je dochter te hebben, maar

Janneke en Bas oefenen met elkaar, voor Bas om grenzen aan te geven en voor Janneke op een andere manier contact met je dochter te hebben, maar wel een goed contact. Janneke en Bas kunnen elkaar veel vertellen hoe het is om in die verschillende posities te zitten en zo meer begrip voor elkaar te hebben.


Wanneer mensen met elkaar hun problemen bespreken zullen er verschillen en overeenkomsten zijn. Het is prettig te merken dat meer mensen met problemen worstelen, je bent dan niet de enige. Mensen hebben elkaar vaak veel te bieden, soms kan de een goed met bepaalde situaties omgaan waar de ander juist problemen mee heeft.


Uitspraken cliënten:

“In het begin vond ik het best eng om naar zo’n cursus te gaan, in een groep met anderen. Maar uiteindelijk viel het best mee. Je wordt snel op je gemak gesteld en juist met anderen praten die in eenzelfde situatie zitten vond ik heel prettig.”

“Door de scheiding zat ik niet lekker in mijn vel. Het was goed om wat je meemaakt met anderen te delen. Nu de cursus afgelopen is hebben we nog regelmatig contact. We hebben een soort eetclubje met elkaar.”

“Door in de cursus te kunnen vertellen waar ik mee zat, nam ik mezelf meer serieus. Het was alsof ik meer recht van spreken had, ik mocht last hebben van dingen en er wat aan doen.”

“Vooral door de oefeningen heb ik veel geleerd. Ik voel mij nu veel sterker in mijn schoenen staan.”