Assertiviteitscursus


Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Assertiviteitscursus
De cursus aan die bestaat uit een mix van face to face en online bijeenkomsten.
Meer informatie over locatie en data vind je hier.

Voor wie
Voor mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder, die moeite hebben goed voor zichzelf op te komen en daar iets aan willen veranderen.

  • Je ergert je aan een ander, maar je kan jouw kritiek niet op een goede manier uiten.
  • Je doet vaak wat anderen vragen, omdat je bang bent dat ze je anders niet aardig vinden.
  • Je durft geen gesprek te beginnen en je voelt je onhandig en onzeker in gezelschap.
  • Je denkt dat je te bot overkomt bij anderen, waardoor contacten niet goed verlopen.

Herken je een of meer van deze situaties? In deze training leer je anders met deze situaties om te gaan.

Het doel
Assertief zijn, betekent opkomen voor jezelf met respect voor de ander. De basis hiervan is dat je weet wat je voelt en wat je wilt en dat je dit ook kunt uiten naar anderen. Het doel van de training is het vergroten van  assertieve vaardigheden.

Wat komt er aan de orde?
In het eerste gedeelte van de cursus wordt aandacht besteed aan het stellen van doelen en bewustwording, weten wat je voelt en wat je wil.
In het tweede gedeelte besteden we aandacht aan het wegruimen van belemmeringen, irritaties, agressie en kritiek. We werken met een cursusboek en opdrachten waarmee in de dagelijkse praktijk wordt geoefend.

Praktisch
De cursus bestaat uit 9 bijeenkomsten.  De cursus wordt in de avonduren en overdag gegeven.
Je kan je vrijblijvend aanmelden.

Reacties van deelnemers aan de cursus

 

[/su_spoiler]

Tamara, 37:
Ik heb mij voor de cursus aangemeld omdat ik vaak dichtklap, geen weerwoord heb...

Ik heb mij voor de cursus aangemeld omdat ik vaak dichtklap, geen weerwoord heb op het juiste moment en onzeker kan overkomen. Ik heb er zeker veel aangehad.

Ik heb getwijfeld mij aan te melden, rollenspellen, is dat iets voor mij?  dacht ik. De eerste keer was indrukwekkend, maar door leuke oefeningen om kennis te maken, hebben  we elkaar snel leren kennen. De begeleiding speelt in op de groep mensen die de cursus volgen en daardoor is het een cursus op maat. Een cursus op maat is voor iedereen geschikt dus wanneer iemand het nodig heeft beveel ik het zeker aan.

Tamara Selderbeek 37 jaar

Stefan, 36:
Ik zat niet lekker in me vel en had het idee dat ik bepaalde zaken aan het ontwijken was...

Ik zat niet lekker in me vel en had het idee dat ik bepaalde zaken aan het ontwijken was in plaats van ze aan te gaan. Ik twijfelde een beetje omdat mijn gevoelens bepaald worden door mijn bui en ik dus niet continu het gevoel had de cursus nodig te hebben.

Uiteindelijk ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het is mij goed bevallen. Inmiddels zit ik een stuk beter in mijn vel en ben ik minder ontwijkend.

Indien iemand dit nodig heeft zou ik de cursus zeker aan bevelen.

Stefan 36 jaar

Ria, 64:
Doordat ik mijn privésituatie niet meer overzag, ik zat er geestelijk helemaal doorheen, had ik besloten mij aan te melden voor de assertiviteitscursus...

Doordat ik mijn privésituatie niet meer overzag, ik zat er geestelijk helemaal doorheen, had ik besloten mij aan te melden voor de assertiviteitcursus. Dat te doen was voor mij de eerste overwinning, dit is goed voor mij, dacht ik en ik ben er nu heel blij mee.

Ik vond het in eerste instantie eng om in een groep aan mijn situatie te werken, maar later juist heel leerzaam. De saamhorigheid in de groep deed mij goed.

Ik zou de cursus zeker aanbevelen.

Ria Jansema 64 jaar

Ilja, 45:
In het begin was het een beetje onwennig in zo’n groep, ...

In het begin was het een beetje onwennig in zo’n groep, maar al snel vond ik het fijn te merken dat er veel meer mensen zijn met soortgelijke problemen.
Ook vond ik het heel fijn dat de begeleiding zo snel een groep van ons heeft gemaakt en dat je je snel op je gemak voelde in de groep.
Ik wil, vooral in intieme relaties, beter kunnen verwoorden wat ik vind en voel.
Het is een goed besluit geweest om mee te doen. Ik kan de cursus zeker aanbevelen.
Ilja de Lange 45 jaar

Rose, 44:
Omdat ik veel te vaak mijn mond dicht hield en mijn grens niet goed aangaf, besloot ik aan een assertiviteitcursus mee te doen...

Omdat ik veel te vaak mijn mond dicht hield en mijn grens niet goed aangaf, besloot ik aan een assertiviteitcursus mee te doen. Het kwam voor mij nu wel goed uit, omdat ik op dit moment in mijn leven voor mezelf kies. Ik onderneem dingen in mijn eentje die ik leuk vind en deze cursus is daar een mooie aanvulling bij.
Het bijzondere is dat je in groepsverband werkt, het was een hele leuke groep met verschillende mensen, die je anders nooit had ontmoet. Het voelde vertrouwd in een groep te werken, omdat we allemaal voor een soortgelijke reden daar zijn, geen gevoel van schaamte.
Ik wil de cursus misschien wel aan iedereen aanraden, ik denk dat ook mensen die geen last hebben van subassertief gedrag er baat bij hebben.

Rose 44 jaar

Ingeborg, 30:
Het heeft mij veel inzicht gegeven op welke manieren ik beter voor mezelf kan zorgen....

Het heeft mij veel inzicht gegeven op welke manieren ik beter voor mezelf kan zorgen. Alle theorie kan direct in het dagelijks leven worden toegepast en dat wordt ook aangemoedigd.
De groep bestond uit allemaal mensen die in vergelijkbare situaties zitten, waardoor er veel begrip voor elkaar was. Het zorgt ook voor een veilige omgeving, iedereen heeft hetzelfde doel.
Ik ben heel blij dat ik me heb aangemeld voor deze cursus. Door de cursus weet ik beter wat er allemaal onder assertiviteit valt. Belangrijker is nog dat ik mezelf nu beter heb leren kennen en weet hoe ik voor mezelf op kan komen.

Ingeborg Wessels 30 jaar.

Irene, 58:
Ik wilde de cursus volgen omdat ik niet voor me zelf opkom in gesprekken met collega's en mijn familie....

Ik wilde de cursus volgen omdat ik niet voor mezelf opkom in gesprekken met collega’s en mijn familie. Ook omdat ik vooral op mijn werk geen ‘nee’ kan zeggen. Ik heb helaas niet alles uit de cursus kunnen halen. Door problemen met mijn gezondheid kon ik soms niet aanwezig zijn. Ik vond de groep best groot (13 deelnemers) en vind het prettiger om in kleinere groepen te werken. De ontspanningsoefening aan het begin vond ik heel goed.
Toch wil ik de cursus wel bij anderen aanbevelen.

Irene Wasscher 58 jaar

Madelon, 56:
Je herkent ook wat andere mee maken om hun assertiviteit te vergroten, daardoor leer je ook van elkaar...

In gesprek met mijn huisarts kwam ik tot de conclusie dat het goed zou zijn om de assertiviteit cursus te gaan volgen. Dit had ik nodig i.v.m. maagklachten.
Je werkt met een hele groep cursisten aan het zelfde doel en dat werd al snel vertrouwd. Je herkent ook wat anderen mee maken om hun assertiviteit te vergroten, daardoor leer je ook van elkaar.
Ik zou een ander ook aanraden deze cursus te doen. Er komen veel goede punten aan de orde, waar je niet zo gauw aan denkt.
En maagklachten heb ik gelukkig niet meer.

Madelon Kok 56 jaar

(Uiteraard hebben we toestemming van de geciteerde cursisten gekregen hun testemonials met naam hier te publiceren)